Kan Big Brother ons nog vermaken? Antwoord: Ja!

Na ruim 20 jaar brengt RTL Big Brother terug op de buis. Endemols aankondiging vat de inhoud optimaal samen: ‘115 camera’s, 8 deelnemers, 100 dagen en 0 privacy.’ Waarom in godsnaam weer een Big Brother? Wat kan BB21 ons doorgewinterde reality-watchers nog bieden? De huidige generatie is immers gewend aan persoonlijke ontboezemingen, aan mensen zonder gêne en privacy-gevoel en we hoeven ons ook niet nogmaals te vervelen met een ethische discussie over existentiële privacy-issues rondom de moderne mens versus de nietsontziende kijker. We worden zelf immers al genoeg bekeken en beïnvloed door slimme Amerikaanse, Russische of Chinese algoritmes. Tijden zijn veranderd. En daarbij, wie wil er überhaupt in covid-times kijken naar een groep mensen die zijn opgesloten in een huis? Kortom, de vraag dient zich prangend aan: kán Big Brother 2021 überhaupt enige amusementswaarde hebben? Het antwoord: meer dan ooit.

Laten we voorafgaand aan het antwoord, het gebrek aan creativiteit bij Endemol wel noemen, maar niet ingaan op Endemols tragische uitgekiendheid om juist nu, net voordat de consument de tv-kanalen definitief voor streamers en YouTube verruilt de laatste druppels reclamekapitaal uit hun oude succesnummer poogt te persen. Endemol maakt al jaren gemakkelijke tokkie-tv met seks, bloot en gênant gedrag als focus. Kritiek daarop is té makkelijk en bovendien zetten ook de intelectualen Netflix stiekem nog wel eens uit voor shows als Undress for Love. Vermaak is vermaak, er is niets verhevens aan en daar mag best een paar centen aan worden verdiend, zelfs als het een oude formule betreft.

Wat kan dan het vermaak zijn van BB21? Op het eerste gezicht: niets, nada, nakkes. Ook ditmaal bevat de formule het wegstemmen van de huisgenoten tot de finale eindronde die beslist wordt door het kijkerspubliek. Wederom mag u kijken naar hyper-camerabewuste mensen die naar verloop van tijd hun mooie poses niet kunnen volhouden en op momenten moeten toegeven aan al-te-menselijke neigingen als sociale irritaties, seksuele behoeften, gulzigheid, wraakzucht meer van dien zondigheid. Kijk, het zijn nét mensen. Ouwe koek. BB zou vermakelijk kunnen zijn als er nog iets van radicale machtsverhouding tussen de acht kandidaten een rol zou gaan spelen, zoiets als een Big Brother Stanford-prison-style, maar nee, de oude formule is gehandhaafd dus sadistische taferelen en morele ophef daaromheen mogen we niet verwachten.

Wat dan wel? Juist de veranderde tijden kan BB juist weer extra elan geven. De millennium-mens is zich nog bewuster van de camera dan de patatgeneratie van 1999, bewuster van de act van het acteren, bewuster van de opinies-spuwende kijker, en bewuster van de wat de kijker écht wil zien. En wat wilt u zien? Ha! Echte seks, échte ruzies, écht drama, écht bloot en échte mensen die hun act verliezen en terugvallen op de harde aardse échte werkelijkheid. We krijgen straks geen halfslachtige seks-scenes voorgeschoteld zoals Bart en Sabine dat deden (onder begeleiding van Gerard Joling omg), maar de real thing, als act, als porno maar evengoed.

Anno 2021 gaan de kandidaten u enerzijds meer geven van wat u wilt zien, maar tegelijkertijd doen ze alles om juist minder te geven. Want naast hypermediabewust is de mens anno 2021 ook hyper-woke, en woke is ook de kijker. De alziende kijkersgod wil seks zien maar vindt ook dat vlees-eten taboe is en dat op discriminatoire grappen de doodstraf staat. Woke-mensen moeten de wereld het goede voorbeeld geven, ook in BB. De morele te verantwoorde slips-of-acts zijn nu weliswaar zelf deels acts geworden, maar de niet-woke-aspecten, de wederzijdse haat, de afkeer, de jaloezie, zullen des te heftiger zijn voor de gespleten woke-individuen als zij gaan verzaken in hun zelfgekozen tv-rol. En verzaken zullen ook zij, want 100 dagen is een lange tijd in Gods tv-woestijn. Wokers vallen geheid in slaap. Groot zullen hun frustraties zijn, intens hun teleurstellingen. Lang hun Icarus-val en keihard hun landing. Er is geen Stanford-prison-module nodig om BB21 vermakelijk te maken, de millennium-kandidaten gaan harder vallen in het BB-experiment dan de privacy-verzakende Bart-en-Sabines. Vermaak van de bovenste plank, kijken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *