Wéér een nieuwe iPhone vandaag. Dat mag u niet missen hoor.

Fomo noemt men het tegenweurdig. Fear of missing out. Het is een virus dat voor de gezonde jeugd misschien nog wel destructiever is dan covid19. Klinkt des ouwelullos en overdreven hyperboolst? Nah, fomo is geen postpostmoderne variant van neurasthenie die uitsluitend de geest van jonge mensjes verpest. We hebben immers allemaal onze ziel verkocht aan de duivelse systemen, fomo-scheppers, waarop onze smartphone draait. Ecce The Social Dilemma (Netflix) of The Creepy Line (Amazon Prime). Ik, u, kids en ouderen, onze data wordt vergaard en verwerkt door slimme neuromarketing en algoritmes die vervolgens via getimede boodschapjes & ads diep in onze ziel allerlei fomo-verlangens creëren. Zich herhalende, in essentie onverzadigbaar verlangens, zou Freud zeggen, na en snuifje coke. Je mag niets missen, geen event, geen koopje, geen gesprek. Niets. Want mis je iets belangrijks, dan besta je niet. Non careo ergo sum, of zo.

Its about the social media stupid,

en niet zozeer het mobieltje, kan men hier terecht tegenin brengen. Zeker, maar zonder alle met bliepjes en lichtjes, al die belangrijke signalen van meldingen en belangrijke meldingen van sociale signalen, was er enkel de laptop die maar af en toe aanstaat. Geen optimale fomo-fabriek. De smartphone is dé tool, hét middel, dé drietand van de Duivel als het gaat om onze huidige fomo-inferno.

Fomo heeft vandaag een topdag, want vandaag dames en heren, jongens en meisjes, wordt de uitvinder van de drager van onze alwetende-signaalmelder, variant 12 van het oer-smartphone die cantankerous-aspergerieuze Steve Jobs in 2007 lanceerde, gepresenteerd. De iPhone 1 bracht Google, Facebook, Whatsapp en alle privédata-slurpende AI-tools in uw broekzak. Niet letterlijk natuurlijk, dat snapt u.

En eigenlijk was Apple al een van de uitvinders van marketingversie van fomo (samen met Nike), de nieuwe gadget als condito sine qua non voor cool-zijn, erbij horen, een teken van op de hoogte zijn, tech-minded overkomen et cetera. Eigenlijk zou u tav het jaarlijkse Apple Event de oervariant van fomo moeten voelen. U moet dit zien! U mist alles als u straks de 12 niet koopt. Voor 5G, voor betere foto´s, voor snellere meldingen, voor een strak gaaf Apple-design, voor de status, voor een AI-voice die ongetwijfeld beter spreekt dan uw peuter, voor een gemakkelijke en goedkopere connectie met AppleTV (lekker Oprahén), voor voor nieuwe apps en mogelijkheden rond UWB die nieuwe hypersnelle datatransferfunctie. Beter, sneller en meer connectie tussen u en de soms van connecties die de wereld u biedt. Zuivere fomo dus. Bovendien, de meesten van u zitten vanwege corona thuis, en nog meer gelegenheid uzelf en wereld nader tot elkaar te brengen. Heeft u al een lening aangevraagd?

Voelt u niets? Da´s mooi. In deze nietszeggendheid, al klinkt dat een beetje té Tao, is hoop te vinden. Niets mis met een beetje fomo-haat. Wie weet, een avond niets met een boek, of jee een vrijpartij met – hoe heet ze/hij ook alweer?- die partner van u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *