Heeft het heelal bewustzijn? Spinoza dixit.

Het universum zou wel eens bewust kunnen zijn. Dat ‘hypotheseren’ twee Duitse wiskundigen in NewScience. Een begin van een wetenschappelijke revolutie? Misschien. Hun model, bekend als de ‘Integrated Information Theory‘ (IIT) sluit niet uit dat dode dingen zoals machines, subatomische deeltjes en dus ook de kosmos bewustzijn hebben. IIT heeft als kapstok de zogenaamde ‘Φ-waarde’. Daarmee wordt de bewustzijngraaf aan de hand van connecties gekwantificeerd en afgemeten. In hun eigen woorden:’At the heart of the theory is an algorithm which, based on the level of integration of the internal functional relationships of a physical system in a given state, aims to determine both the quality and quantity (‘Φ value’) of its conscious experience.’ (paper hierrr). Hoe gaaf. Men spreekt daarom van panpsychisme. We wisten al van de kwantummechanica dat subatomische deeltjes regeren op de menselijke observaties/bewustzijn, nieuw is dat wijzelf (en nerds in het bijzonder) zelf een gedachte zijn van een bewust universum. De mens is mogelijk dus weer terug in het centrum van de kosmos!! Nadat Newtons wetten het menselijk leven van het centrum naar de periferie van de dode, zieltogend koude kosmos heeft verwezen, mogen we iig weer denken dat God als totaliteit van het al ons in theorie had kunnen bedenken/scheppen.
En dan zeggen wij nedernerds tegen deze Deutsche wizzies: ‘Dat wisten wij allang, meiner Herren, maar liefst sedert den 17de eeuw.’ Want onze eigen totaalbewuste oppersysteembouwer Spinoza zei het al in zijn Ethica. Who cares dat dit werk onleesbaar is. God – of de natuur/kosmos, want dat is voor onze superfilosoofnerd een en dezelfde substantie – én de mens delen een wezenlijk attribuut. De logos, de active orde die de kosmos bijeenhoudt, wordt in essentie door hetzelfde attribuut gekenmerkt als waarmee ons denkvermogen in staat stelt deze als ideeën te begrijpen. Tadáá, Spinoza 1, trage Duitse whiznerds 0. En ja ok, Spinoza’s systeem is een per definitie onbewezen causa sui en jáháá de IIT kan wellicht nog in een verre toekomst mathematisch en experimenteel bewezen worden: nou én, soit, doeg. Spinoza is nu eenmaal de koning. Voor ons gaat het toch vooral om de mogelijkheid dat universum bewust genoeg is om zich bedenken hoe een ploeterende nerd zijn eerste blogje bedenkt. En ja u heeft het bewijs voor Spino’s gelijk dus bij deze gelezen. Easy-peasy causa sui-proof. Spino hoog!

Facebook


Twitter


Youtube


Wordpress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *